Szemelvények Kiskunhalas históriájából

Halas helytörténete

Halas helytörténete

Ellopott harangok nyomában

egy augusztusi túra emlékére

2024. szeptember 30. - vegso79

Közel 380 esztendeje csendült meg az első harang a kiskunhalasi református templomban. 1643-ban, Eperjesen öntötték az egy mázsa nehézségű harangot. Felirata: In Honorem Dei fudit me Georgius Vie D. in Eperjes, 1643.(Isten dicsőségére öntötte Vie György Eperjesen 1643). Ezt a harangot az első világháború idején gyűjtötték be és lett belőle ágyú, lőszer.

 

kuruc_labanc_csatajelenet2_1.jpg

 

A református egyház még egy, nagyobb harangot öntetett a 17. században, ám ez eltűnt. Állítólag az 1703. október 5. halasi csata után a rác sereg rabolta el túszokkal és a város pecsétjével együtt. Utóbbiak visszakerültek, a harang nem. A Rákóczi-szabadságharc idején még a labancok-osztrákok egyik vezetője, báró Globilz szegedi városparancsnok is felháborodott és kerestette a halasiakkal együtt a szakrális tárgyat. Úgy sejtették, hogy a délvidéki Oppova községben lehet. Ám nem lelték meg ott sem.

 

800px-glockengiesser-1568.png

Harangöntő műhely

 

  1. tavaszán a magyar hadak elfoglalták a szenttamási szerb tábort. Számos harangot találtak ott, amiket Szabadkára szállítottak. Ennek kapcsán Halas Révész György céhmestert küldte oda, hogy keresse meg a Rákóczi idején eltűnt harangot. Révész viszont nem járt sikerrel. A rejtély, rejtély maradt. Hová lett a halasi harang 321 éve?

 

serbian_frontiersman_in_syrmia_1742.jpg

Szerb határőr

Kiskunahalas helytörténetében számos harang legenda született, ami még a helynevekben mai napig él. Már kiszáradt Harangos-tó az egyik legnagyobb szabad vízfelülete volt a település déli részén. Ma a Harangos tér környéke őrzi a nevet. Egyesek szerint a tatárok vagy törökök a tópartján lévő templom tornyáéból ágyúval lelőtték a harangot, ami a tóba süllyedt. Innen a tó neve. Fontosak voltak a harangok a város történetében. A tűzmegfigyelő-állás a református templom tornyában, majd a római katolikus templomnál volt. Sokáig ezek jelezték a tüzet és a veszélyt is a településen, még a második világháború idején is. Bár a tűztorony a szecessziós városházában lett kijelölve, mégis a hagyományok alapján sokáig a templom harangjai is megszólaltak. Egyedi megoldás a magyarországi harangozások körében, hogy a halasi református templom tornyában a főhomlokzati ablak mögött található négy vasúti síndarab, amelyeken kongatók ütik ki a negyedeket, az egész órákat pedig a nagyharang hirdeti.

 

temp.jpg

Halasi református templom, 17. század

 

"Halasi harangok nyomában" címmel augusztus első szombatján kirándulást szervezett a Pásztortűz Egyesület tagsága Végső István történész vezetésével. 1703-ban "eltűnt" a halasi harang, és még közzel 150 évvel később is ezt szerették volna megtalálni a halasiak, de mindhiába. Ennek szellemében indult útnak az egyesület, hogy magyar emlékhelyeket keressenek fel. 

 

Végső István

istvan.vegso@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://feketevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr2718694566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása