Szemelvények Kiskunhalas históriájából

Halas helytörténete

Halas helytörténete

Berki: nyilas vagy kulák gyerek?

22 éve hunyt el Berki Viola

2023. március 26. - vegso79

Pontosan 22 éve, 2001. március 26-án hunyt el Berki Viola (1932-2001) Munkácsy-díjas grafikusművész. A hányatatott életű kiskunhalasi nő életét többen is feldolgozták már. Én is írtam már róla, sőt, sajtóvitába is keveredtem az életének bizonyos részletei okán. Közel 10 éve igyekeztem feltárni a főiskolai éveinek legizgalmasabb rejtelmeit, de akkor komoly elutasításban volt részem. Most nyílttá váltak a források egy része. Ezzel emlékezünk Berkire.

 f_4275_1.jpg  A fiatal Berki Viola (forrás: manda.hu)

Annak idején még Szűcs Károly művészettörténésszel vitatkoztam a sajtóban, hogy mi számíthatott Berki főiskolai kizárásánál. A nyilas vagy a kulák múlt? Szerintem, az előbbi fontosabb lehetett, mivel a kuláküldözés 1953-ra enyhül, lezárul a magyar történelemben. Az olvasóra bízom, hogy a vita kapcsán kinek ad igazat, és hányszor talál kulák, illetve nyilas jelzőket az ügyben. 

 200881144.jpg

Berki Viola: Csikósportré (manda.hu)

 

A tehetséges kis Viola kezét Thorma János is vezetgette. Édesapja, Berki Andor és édesanyja is a nyilaskeresztes párt meghatározó figurái voltak. Tanyás, birtokos család voltak. 1945 után meghurcolták a két szülőt, Violára inkább nagyszülei vigyáztak. Rajztehetsége viszont kiutat jelentett számára. Budapesten tanult, majd a 1951-ben felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskolára. A tehetséges, jó magaviseletű, jó tanulót 1953-ban kizárták a főiskoláról, mert eltitkolta családja múltját a jelentkezésnél. Sok minden kiborult Berki ügye kapcsán. Az is, hogy a főiskola nem volt egy kedvelt alma matere az ottani hallgatóknak, öregdiákoknak. Érdekes korrajzot kapunk a művészeti iskola belső ügyeiről is az üléseik jegyzőkönyveiből. 

Bencze László Kossuth-díjas festőművész, grafikus, tanszékvezető ezt mondta a Berki-ügy kapcsán: "Lényege az, hogy felvételi kérelmében eltagadta származását, úgy jött ide, mint szegényparaszt származású, noha birtokos családból származik* Nézeteltérés volt a fegyelmi büntetés körül, s ennek kapcsán mondottam, hogy gyakran hallani és nem éppen a tehetségtelen emberek részéről, végzősök részéről is - hogy nem nagyon szeretik a Főiskolát. Többször hallottam nem olyan hall tatóktól, akikre a főiskola nem lehetne büszke olyan növendékektől, akik jól végeztek főiskolai szempontból is, örülnek, hogy kikerültek innen és nem szívesen jönnek a Főiskola tájára, Ellentmondásnak látszik, hogy kívánják a hatéves főiskolát. Ez az ellentét abból adódik, hogy nem a szakmai munka ellen vannak. Ilyen probléma van, ez tény. " (1954. január 5., főigazgatói tanácsülés) (hungaricana.hu)

  08_mma70435_berki_viola_hunor_es_magor_1968.jpg

 Berki Viola: Hunor és Magor (mmakademia.hu/)

Láthatóan nem csak Berki tagadta le a családját, családja múltját, hanem mások is.  Röviden felvázolják Berki Andor, az édesapa életét is. Bár a kommunistaüldözésben való részvétele nincs igazolva a jelenlegi kutatások alapján.

Bortnyik Sándor erdélyi festő, grafikus, főigazgató így beszélt Berki Viola kapcsán: "Egy fegyelmi ügyet kell a tanáccsal közölnöm, Berki Viola esetét, amely nem egyedülálló. Néhány hallgató önéletrajzába más adatokat irt be, nem a valóságnak megfelelőt. Nálunk proletárdiktatúra van-, elsősorban tehát munkás-paraszt származású fiatalokat veszünk fel, azok részesülnek ösztöndíjban. Osztályidegen emberek is bejuthatnak a Főiskolára, de ösztöndíjat nem karnak, s csak minisztériumi engedéllyel jöhetnek ide. Különösen súlyos ügy Berki Viola esete, aki a művészeti gimnáziumban is részesült juttatásokban. Nálunk jogtalanul kapott ösztöndíjat. Itt nagyon „rendesen viselkedett, jól végezte munkáját, de demonstrátor is volt, ami nem lehetett volna, éppen osztályhelyzeténél fogva egy osztály munkáját nem irányíthatja. Demonstrátori díjat is kapott. Hét éven keresztül a dolgozók fizették tanitatását. Mi nem vizsgáltuk meg, vájjon helyes adatokat irt-e önéletrajzában, a Művészeti Gimnáziumban sem, amikor felvették. Természetesen a tanulmányi osztály köteles utána járni minden hallgatónak, ad hoc felmerültek bizonyos problémák, ott érdeklődtek. így a helyi Tanácsnál érdeklődtek azután, mi Berki Viola édesapja? Kiderült, hogy igen vagyonos ember volt s még nyilas is volt, de később lépett* 1919 után a kommunista-üldözésekben részt vett.
Ha valaki származását eltitkolja, önéletrajzába téves adatokat ír be, annak valami következménye is van. Mi megindítottuk a fegyelmi vizsgálatot, s itt bizonyos nézeteltérések merültek fel fegyelmi büntetés mibenléte felett? a tanárok s hallgatók és a vezetőség között* A fegyelmi bizottság úgy határozott, hogy szigorú megrovásban részesíti, de ebbe én s néhányan nem egyeztük bele. A legszigorúbb büntetésig nem mertünk el, tekintettel arra, hogy itteni magatartása ellen nem volt kifogás, tehát megengedtünk azzal, hogy az idei tanévre kitiltjuk a Főiskoláról. E figyelembe vesszük azt a körülményt, hogy hét éven keresztül t csapta a népi demokráciát, akkor az ítélet méltányos;" (1954. január 5., főigazgatói tanácsülés) (hungaricana.hu)

 

mintarajztanoda_cropped03.jpg

 Magyar Képzőművészeti Főiskola anno

 Az osztálytársadalom szigorú volt, de ha valaki jó tanuló volt, jó magaviseletű, megtudott enyhülni: 

Bortnyik még ezeket a gondolatokat osztotta meg az ülésen: "Nehéz volt dönteni ebben az ügyben, mert Berki Viola ellen semmi kifogás nem merült itt fel, ezért mint embert kellett megítélni, s apjának bűnéért nem tehetjük felhőssé a gyermeket. De gondolnia kellett volna arra, hogy milyen következményekkel jár, ha egyszer kiderül a hazugsága. Ha mi csak szigorú megrovást adunk, azt a hallgatók csak vállvonogatással veszik tudomásul, nem érzi ennek súlyosságát. Ezért kellett ilyen határozatot hoznunk. Fegyelmi tárgyalást tartani, határozatot hozni nem könnyű dolog. Berki Violának gondolnia kellett volna arra, hogy bűnt követett el akkor, amikor hét éven keresztül becsapta az államot." (1954. január 5., főigazgatói tanácsülés) (hungaricana.hu)

Berki továbbra is inkább volt "tiltott" hallgató a főiskolán. Csupán 1959-ben engedték meg neki, hogy újból leadhassa a diplomamunkáját. Vagyis immár 8 éve próbálta elvégezni a főiskolát. Ezen időszakban többek között az Óbudai Hajógyárban alkotott vagy a halasi Szilády Áron Gimnázium volt tanárainak arcépét festette meg.  

Így szólt a határozat: "ANTAL ILONA és BERKI VIOLA - akiknek a tavalyi évben diplomamunkáját nem fogadták el - ismét pályázatot szeretnének beadni. HATÁROZAT: Tekintettel arra, hogy a fennálló rendelkezések módot adnak arra, hogy 3 éven belül diplomára pályázatot adhassanak be azon növendékek, akiknek pályázatát nem fogadták el, engedélyt adnak BEKRI VIOLA /60-2-6/1959/ és ANTAL ILONA /6o-2-8/1959/ diplomamunka újbóli beadására." (1959. június 6., Magyar Képzőművészeti Főiskola Igazgató Tanácsának ülése) (hungaricana.hu)

 A nyilas vagy kulák kérdés szerintem, még nincs lezárva, további kutatások várnak még a történészekre ebben az ügyben. Addig is tovább csodálhatjuk a Biblia, a népmesék, a magyar történelem "tündérvilágát" megörökítő Berki alkotásokat.

Végső István

vegso.halas.hu

istvan.vegso@gmail.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr7918076730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása