Szemelvények Kiskunhalas históriájából

Halas helytörténete

Halas helytörténete

Halason napon 50, árnyékban 35 fok a meleg

2022. július 01. - vegso79

Manapság állandóan azt halljuk, hogy sohasem volt olyan nagy hőség, mint pont most. Korábban is írtunk már a "sohasem volt extrém időjárásról". A média rémisztő dolgokat írt erről anno is. A két világháború között sem volt ez másként. Akkor is nagy hőségről, hőhullámról, a mezőgazdaság problémáiról írtak. Lássuk, hogy 1928 nyarán mennyire volt meleg Kiskunhalason.

39153343_2986669_0c5c489f7084d22d1a089f4fc9cc735b_wm.jpg

 

"Számos halottja és rengeteg súlyos betege van a hőhullámnak.

Az egész ország Európával együtt a kibírhatatlan forróság aléltságának hatása alatt szenved — Ma este újabb hatalmas hőhullám érkezik

Halason napon 50, árnyékban 35 fok a meleg.

A rekkenő hőségben újabb fenyegető hőhullámot jelez a Meteorológia, amelynek érkezését ma estére várják. Ezzel az újabb vészjelentéssel az időjárás elviselhetetlensége köszönt be, amelynek már eddig is, a jelentések szerint, az ország területén is számos halottja és rengeteg súlyos sebesültje van.

kiskunhalas-sosto-szabadfurdo.jpeg

Sóstó

A meleget erősen szenvedi Halas is. Halason hétfőn délután 50 fokot mutatott napon a hőmérő. Sőt, ennél még magasabbra is emelkedett a hőfok későbben. A hétfőről keddre virradó éjszaka különösen őrült fullasztó meleggel járt, és kibírhatatlanságig nyomott a meleg.

Ma, kedden reggel újból hatalmas hőségre ébredt a város. Délelőtt egyre emelkedett a hőség, annyira, hogy délelőtt fél tizenkettő után 35 fokot is meghaladta árnyékban. Egy halasi időfigyelő állítása szerint ezt a hőfokot Halason már tizennyolc év óta nem lehetett észlelni.

Reggeltől estig csapatostól vándorolnak az emberek Sóstóra, Fehértóra és itt bent a város területén a Népszigetre, hogy legalább a hullámok némi enyhületében keressenek olyan helyet, ahol keresztül bírják húzni a napot. A seregestől a fürdők felé tódulók közt nemcsak halasiak, hanem környékbeliek is nagy számmal vannak. Jánoshalma és más bácskai helységek lakói jönnek Fehértóra, hogy egy kis vízhez juthassanak. A hőség debreceni jelentés szerint ott hallatlanul felszökött. A hőmérő 58 fokot mutatott. Egy kecskeméti jelentés szerint Kecskeméten valóságos rekordhőség tombol. 1892 óta nem volt ilyen meleg. 

 A Meteorológiai Intézet a következőkben nyilatkozott a hőségről: A hőség Budapesten és Túrkevén érte el a tetőpontot, Budapesten 37,2 Celsius fokkal és Túrkevén 37 Celsius fokkal. Magyaróvár vidékéről 36 fokot jelentettek és az ország különböző vidékein mindenütt 34-35 fok között ingadozott a hőmérséklet. Sajnos csökkenés még ma sem várható, ellenkezőleg, a legközelebbi órákban, talán ma estefelé emelkedik tetőpontjára a hőség, amikor is 38, sőt talán ennél is több lesz a hőmérséklet. 
A kulmináció után sem várhatunk csökkenést, viszont újabb emelkedés sem fog bekövetkezni.

[...]

 

hotpot.png

Tanyai gyerekek. Fürdés a pocsolyában (Lakatos Vince) (színezett)

 

A gazdák is panaszkodnak. A szokatlanul nagy kánikulának a mezőgazdasági munkálatokra való hatásáról az OMGE [Országos Magyar Gazdasági Egyesület  - szerző] részéről a következő felvilágosítást adták. A nagy meleg és szárazság természetesen nem befolyásolja az aratást, amely az egész országban javában folyik, sőt a legtöbb helyen már befejezéshez közeledik. A gazdák azonban panaszkodnak a nagy szárazság ellen, a kapásnövények miatt, amelyeknek bő esőre lenne szükség. A kukorica, burgonya, répa, az egész országban elmaradt, de egyelőre katasztrófával nem fenyeget a hetek óta tartó szárazság." (Kiskunhalas Helyi Értesítője, 1928. július 17., 4.)

 

Végső István

vegso.halas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://feketevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr5117873175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása