Szemelvények Kiskunhalas históriájából

Halas helytörténete

Halas helytörténete

Kiskunhalasi találta fel a C-vitamin gyógyszert?

Czurda Vilmos (1861-1919) gyógyszerész élete

2020. november 16. - vegso79

Ha a kiskunhalasi katolikus temető főbejáratnál belépünk rögtön egy szívbemarkoló síremlékkel találkozunk. Czurda Vilmos és szeretett kisfia Lacika sírkertjét láthatjuk. De kik is ők? Czurda Vilmos (1861-1919) gyógyszerész országos hírű szakember volt. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertet két évtizeddel megelőzve Halason, a Mátyás téren, majd a Bethlen Gábor téren zöldpaprika kivonatot forgalmazott, mint sok betegségre jó C vitamin-gyógyszert.

image005.jpg

Czurda Vilmos Jenő Géza 1861. február 12-én, a Pest vármegyei Pécelen született. Édesanyja Schőn Franciska, édesapja, Czurda Rudolf (1832-1878) péceli "Gyógyszertár a Megváltóhoz" gyógyszerésze, vezetője volt. Vilmosnak egy húga és egy nővére is volt.

1882-ben Czurda Vilmos a Budapesti Tudományegyetemen gyógyszerészi oklevelet szerzett. Tanulmányait követően a budafoki Gyógyszertár a Szentlélekhez üzletet vezette.
1903-ban kérvényezte iparjogosítványát Kiskunhalason, majd 1904-ben nyitotta meg üzletét "Gyógyszertár Szent István királyhoz". Ez volt a város harmadik gyógyszertára.

 

czurdaddd.jpg

 Czurda Vilmos (1861-1919) gyógyszerész

Tevékenysége kiterjedt volt a szakmán belül. Így felkérték, hogy a kiskunhalasi Sóstó vízét elemezze ki és kidolgozza ennek a gyógyfürdőként való hasznosítását. Balneológiai méréseket folytatott. Vegyelemezte a Sóstó vízének összetételét. Akkor modern módszerként fotografikus eljárással állapította meg a tó vizének jód- és rádiumaktivitását is.

 

czurda2ffff.jpg

 Recept

Kezdetben a Mátyás téri, majd a Bethlen Gábor téri gyógyszertárában újszerű, saját készítményeket árusított, figyelemfelkeltő nevekkel: harcztéri üdítő cseppek, tündér hajolaj, kuruc bajuszpedrő, tojás szaporító, tündér krém, bőrtápláló narancsvirágkrém, gyökér thea.

 Hirdetései is nagyon kecsegtetőek voltak:

„Tündér hajоlaj - nemcsak a szemet gyönyörködteti, de mint a legkitűnőbb, soha nem avasodó hajolaj (melytől a haj dús, simulékony és gyönyörűen fényes lesz) is felülmúlhatatlan. Illata mesésen kedves. Egy eredeti üveg ára 70 fillér. Kapható az egyedüli készítőnél: Czurda Vilmos gyógyszerésznél Kiskunhalason."

Laboratóriumában a számos készítmény közül a legérdekesebb és legfigyelemreméltóbb a folyékony „zöld-paprika kivonat” volt.  A zöldpaprika kivonat úgy tűnik, hogy végeredményben a C-vitaminnak volt az egyik előfutára, amit később Szent-Györgyi Albert tudományos módszerekkel felfedezett és tett világhírűvé. Természetesen a korszakban nem volt ritka a paprika alapú gyógyszertári termék. Így például a tompai patikus, Lárencz László is készített az első világháború előtt paprikaoldatot (folyékony paprika).

czurda3gh.jpg

 Czurda-féle gyökér thea doboza

Czurda Vilmos a helyi közélet fontos szereplője is volt. Vagyonának köszönhetően a helyi képviselőtestület tagja volt, virilis rendes tagja. Jól beszélt németül és gyakran voltak német vendégei az akkor fejlődésnek induló németországi gyógyszergyártás képviselői, de szakmai vendégei is gyakran látogatták.

Jótékonykodott is, ez derül ki a helyi lapokból. Többek között adott a Bessenyei menháznak, hadikórháznak, jótékonysági ünnepségeiknek, nyilvános karácsonyi rendezvényekre és persze jegyzett hadikölcsönt is. Felesége, Czurda Vilmosné született Marton Vilma is részt vett a helyi szociális gondoskodás különböző akcióiban.

1919. február 1-jén  hunyt el szívszélhűdésben. A kiskunhalasi római katolikus temetőben temették el a három évesen elhunyt kisfia, Lacika mellett. Közvetlen rokonaik már nem élnek Magyarországon, de szeretnék a sírhelyeket rendben tartani. A Pásztortűz Egyesület 2014-ben és 2020-ban is megszépítette a sírhalmot.

Másik fia, Czurda Rezső (1897-1976) 1928-tól Árvay Károly gyógyszerésszel folytatta a családi vállalkozást. A kommunista időszakban államosították a gyógyszertárat. A család egyes tagjait meghurcolták, majd emigrációba kényszerítettek. 

p1080925.JPG

 Czurda Vilmos és szeretett kisfia, Lacika sírhelye, római katolikus temető, főbejárat, 2014

 

Végső István

vegso.halas.hu

istvan.vegso@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://feketevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr716266894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása