Szemelvények Kiskunhalas históriájából

Halas helytörténete

Halas helytörténete

Kiskunhalas választás előtt, 1922

2020. április 12. - vegso79

 A Trianon utáni időszak egyedi pillanatképe Kiskunhalasról a következő újságriport. 98 éve nemzetgyűlési választásra készült az ország és a város is. Érdekessége a sajtóbeszámolónak, hogy egy a vidékünkön idegen zsurnaliszta szemével láthatunk bele a majd száz évvel ezelőtti kortes időszak mindennapjaiba. Aki nem volt más, mint a korszak később közismert újságírója, írója: Kellér Andor, aki ekkor még csupán 19 éves.

 83888629_3461422717263220_2499578040359583744_o.jpg

„Kiskunhalasra, ebbe a szép, tiszta alföldi városba látogattam el ezután. Már a vonatban figyelmeztettek, hogy ha Halason valamit megtudni szeretnék, csak a városházára menjek. Az itteni városháza ugyanis külön nevezetesség. A sok apró házikó közül messziről előtűnik ez a gyönyörű, építészeti szempontból is érdekes palota, amely a városházán kívül mindent magában foglal: van benne kávéház, étterem, színház, ahol most kis pesti színésztársaság: Szilassy Etelka, Nagy Maca, Gyenis Ede és Győző Alfréd moziszkeccset [sketch: rövid komikus jelenet; a színjáték és a film összeházasítására irányuló műfaji kísérlet. - blogszerző] játszanak. Trafik. borbély, szóval minden, amit csak a halasiak kívánnak.

Hetek óta hangos korteskedés zaja veri fel a békés halasiak nyugalmát. Három jelölt van: Prónay György egységespárti, Dinich Vidor, Andrássy híve, és Fodor Lajos Rassay-párti.

Tegnap volt Fodor zászlóbontása. Ötezren jelentek meg a népgyűlésen és virágokat szórtak a jelenlevő Rassay Károlyra és a jelöltre. Rassay minden szavára óriási ováció volt a válasz. A népgyűlést csak egy ízben szakította félbe disszonáns hang. Rassay. egyik kormányt támadó kijelentésére az egyik sarokban egy húszfőnyi csoport zajongani kezdett De a tömeg leintette őket, öklök emelkedtek feléjük s a körülállók kijelentették, hogy ha megmoccan a zavarcsináló társaság, akkor baj lesz.

A társaság feje ekkor megszólalt:

- No, majd meglátjuk ki lesz a győztes.

Valaki ráösmert a kiabáló úrra, aki nem más, mint Franczia-Kiss Mihály, aki néhány társával együtt napok óta Halason tartózkodik.

Fodor Lajos, ha megválasztják, sokat köszönhet Rusz Lajosnak, az ottani pártelnöknek, aki hallatlan buzgalommal és fanatikus lelkesedéssel dolgozik Fodor Lajos érdekében.

90934540_3644524668953023_4989057096482816000_n.jpg

Weisz Ignác háza

Thuróczy Dezső, dr. polgármester így vélekedik a helyzetről:

- Az egységes párt fog győzni. Hiába izgatnak a káplánok, akik tüzelik a népet, mondván, hogy a kormány protestáns királyt akar. De ez csak kortesfogás Dinich számára, aki a klérus kedvence. Bátran állíthatom, hogy a halasi zsidók az egységes pártot támogatják, mert őket semmiféle kellemetlenség nem érte nálunk.

- A zsidóknak, úgy tudom, más nézetük van nagyrészt a Rassay-párt mellett állanak. - így mondja Fodor Lajos is Rassay halasi jelöltje. A zsidók rám szavaznak. Ezt megígérték nekem. 5100 szavazó közül 2000 aláírta az ívemet. Jók a kilátásaim s köszönetet kell mondanom az itteni rendőrségnek, amely Szuper dr. rendőrkapitány vezetésével feladata magaslatán végzi hivatását.

A kortézia természetesen a helyi újságokban is szenvedélyesen folyik. A Halasi Újság - amelynek szerkesztője Fodor legbizalmasabb embere - Dinich-párti, a Független Halasi Hírlap a kormány lapja, a harmadik, a Kiskunhalasi Értesítő [Kiskunhalas Helyi Értesítője - blogszerző] Fodor mellett foglalt állást.

Ahogy a Petőfi-utcán haladok az állomás felé, egy tagbaszakadt, nyakas halasi magyarral találkozom. Kérdem tőle:

- Kire szavaz?

- Arra, aki fődet ad - hangzik a válasz.

Pest felé a vonat megállt Pusztaszentimrénél [Soltszentimre - blogszerző] az állomás felöl vagy tíz torokból hangzik éktelen kiáltozás:

- Éljen szeretett képviselőnk. Éljen Platthy György!

Platthy mellett két csendőr jön, úgy látszik, a kendre vigyáznak. Aztán még egyszer felharsan az éljen és Platthy felszáll a mi kupénkba. Éppen szemben találja magát Fenyő Miksával, a Rassay-párt jánoshalmi követ jelöltjével. Az üdvözlések után Fenyő csak ennyit mond Platthynak:

- Tudod, kérlek, gratulálok, csak azt jegyzem meg, hogy engem nem kísérnek csendőrök az állomásra.

Nagy derültség. Valaki megjegyzi, hogy a vonaton rajtuk kívül még két képviselőjelölt utazik. Több a jelölt, mint a választó. Így van ez, mikor választ a Duna-Tisza köze…

Az Újság, 1922. május 27. 7-8.

Néhány megjegyzés a riport kapcsán.

  1. A jelöltek és a választás: Dinich Vidor nemzetgyűlési képviselő volt 1922-ig. Ekkor az Andrássy-Friedrich Párt - hivatalosan Keresztény Nemzeti Földmíves és Polgári Párt jelöltje volt. Az első fordulóban kiesett, harmadik lett a választáson.

Fodor Lajos, a Függetlenségi Kisgazda-, Földmíves- és Polgári Párt (FKGFP) - közhasználatban „Rassay-párt” jelöltje volt. A Rassay Károly vezette szervezet liberális agrárdemokrata szemléletű volt. Második lett a választáson.

Báró Prónay György tápiósági arisztokrata család tagja. Kiskunhalason az Egységes Párt, hivatalos nevén: Keresztény-Keresztyén Kisgazda-, Földmíves- és Polgári Párt színeiben indult. A mandátumot ő szerezte meg. 1922 és 1924 között az élelmezési minisztérium államtitkára. 1924-ben ugyanezen minisztérium felszámolását vezette. 1924-tõl 1928-ig a miniszterelnöki hivatal államtitkára.

pronay_gyorgy.JPG

Báró Prónay György politikus

 1922 nyarán, Kiskunhalason hét szavazókörben lehetett leadni a szavazatokat. Főként iskolák, óvodák és egyesületi székházak voltak kijelölve (pl.: Felsővárosi óvoda, Alsóvárosi iskola, Ipartestület, Polgári Olvasókör stb.). Egyik jelölt sem volt kiskunhalasi születésű vagy származású. Az első forduló 1922. május 28-án nem hozott döntő eredményt. Dinich Vidor kiesett a küzdelmekből, 533 szavazattal harmadik lett a választáson. A pótválasztást pünkösdhétfőre, június 5-én írták ki. Prónay 1708 szavazatot, míg Fodor 1260 szavazatot kapott. Kormánypárti képviselője lett Kiskunhalasnak.

  1. Thuróczy Dezső kiskunhalasi ügyvéd volt. Aktív közéletet élt. 1920. januárban polgármesternek választották, de nem sokkal később lemondott, és helyettes polgármester lett. Polgármestert viszont nem választottak. Így az a furcsa helyzet állt 1920 és 1924 között a városnak nem volt polgármestere. 1922-ben, amikor nyilatkozott Az Újság című lapnak valójában helyettes polgármester volt. 1924 és 1930 között volt a Kiskunhalas megválasztott első embere.
  2. Szuper Géza ekkor még csak címzetes rendőrkapitány, állami rendőrkapitánnyá való kinevezése 1922. novemberben történt meg.
  3. Rassay Károly liberális politikus, újságíró. Számtalan párt alapítója, szervezője volt a harmincas évekig. Az Esti Kurír szerkesztője, kiadója volt 1923 és 1944 között.
  4. A felsorolt művészek közül Gyenis Ede, a Nemzeti Színház színésze volt. Az ő felesége, Szilassy Etelka (Szilasi Etel) közkedvelt operaénekesnő (mezzoszoprán) volt. Nagy Maca és Győző Alfréd komikus színészek voltak.

gynis.jpg

Gyenis Ede, színművész

6.A politikai gyűlést állítólag megzavaró Francia Kiss Mihály a Rongyos Gárda, szervező parancsnoka volt, de a harcolt a Székely Hadosztályban, és a Héjjas-különítmény tagjaként részt vett a fehérterrorban. Az első világháború után felelősségre vonták, de felmentették, majd a 1947-ben háborús és egyéb bűncselekmények miatt halálra ítélték, amit 1957-ben hajtottak végre.

francia_kiss_mihaly.jpg

Francia Kiss Mihály katonaruhában

7. Dr. Platthy György másik választókerület jelöltje volt, de mivel megemlítették a nevét így érdemes vele is foglalkozni. Politikai karrierje a Függetlenségi Párt kerületi elnökségétől, az Országos Függetlenségi és 48-as pártalapításán keresztül vezetett az Országos Nemzeti Párt egyik elnöki székébe. 1922-től az Egységes Pártba politizált, és a dunavecsei választókerületben indult. Bejutott a parlamentbe.

pla.jpg

Dr. Platthy György jogász, politikus

8. Fenyő Miksa mélykúti születésű, de a fővárosban dolgozó újságíró, szerkesztő volt. A Nyugat című újság alapító főszerkesztője volt. 1922-ben a Függetlenségi Kisgazda-, Földmíves- és Polgári Párt (FKGFP) - közhasználatban „Rassay-párt” jelöltje volt a jánoshalmi választókerületben. Visszalépett az Egységes Párt jelöltje javára.

keller.jpg

Kellér Andor, újságíró, író

9. Kellér Andor már tizenévesen Az Újság című lapnál lett belső munkatárs, majd a Revü színházi és irodalmi lapot szerkesztette, 1924-25-ben a Világ munkatársa volt. ezt követte a 8 Órai Újság, A Reggel és a Népszava. A második világháborúban munkaszolgálatos volt. 1945 után a Világosság, a Szabadság, a Művelt Nép és a Esti Hírlap szerkesztőségeinél dolgozott. Kabarészerző is volt. Kellér Dezső konferanszié testvére volt.

 Végső István

vegso.halas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://feketevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr5315606424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.04.12. 20:50:08

Prónay György rokona volt Prónay Pálnak?
süti beállítások módosítása