Szemelvények Kiskunhalas históriájából

Halas helytörténete

Halas helytörténete

A betyárjukat!

2018. november 11. - vegso79

Van még egy pont miről híres volt e város
Más vidékeken is átkozta sok káros
Mert nincs annyi vad még sehol egy fészekben
Mint hajdan amennyi zsivány lakott ebben.
Híre járt annak az egész magyar honba
Hogy ott úgy terem a betyár, mint a gomba.
(Gózon István: Halas viszonyai)

Környékünk, pusztáink remek terepet szolgáltattak a betyárkodásnak. Szegénylegények, bűnözők, katonaszökevények, pásztorok és egyéb szerencsétlenek döntöttek úgy, hogy nekivágnak ennek, a leginkább az vesztőhely felé kikövezett rögös útnak.

1.jpg


Voltak köztük, akik valóban az akasztófára születtek. Ám akadtak, akiknek szebb sors is juthatott volna az élettől. A betyárok, vagy, ahogy sokáig mondogatták a tolvajok, a zsiványok a feljegyzések szerint csak Halason 1785-ben 15 ökröt, 98 szarvasmarhát, 72 lovat, 1808-ban 84 juhot, 1 szamarat, 1820-ban 52 birkát loptak el. Csúfos lista, és ha arra gondolunk, hogy manapság a közvélemény mennyire elítélően szól kisebb rablások esetén, akkor bizony együtt érezhetünk a korabeli emberekkel, akik elkeseredetten várták, hogy rendvédelem fellépjen a törvénytelenségekkel szemben.

 


Egyes vélekedések szerint először 1777-ben szaporodtak el a zsiványok, amikor a kínvallatást és kalodát eltörölték. Halas árokkal és sövénnyel szerette volna elkeríteni a várost a betyárok miatt. Az 1800-as évek elején már több településsel összefogva, egyeztetve állandó „külterületi mezőőrségeket” szervezett Halas a pusztákon a rablókkal szemben.

13.jpg


Ám mint tudjuk az emberi lélek megfejthetetlen mélységű sötét kút. Egyesek szívében és fejében megszületett a betyárromantika, ami, ha nem is legalizálta a bűnözést, de (félelmetes) hősökké tette a betyárokat:

Csehő István Bársony lovát nyergeli,
Harminchárom hirös zsandár keresi.
Uccu bizony, ez a csárda keritött,
Csehő Pista lova ottan nyerítött.

A halasi pusztavilág ezektől a nevektől harsogott, és a félelem húzta össze a subákat, amikor felhangzottak: Farkas Kanász Jancsi, Csapó Gazsi, Dönti Péter, Pap Bandi, Modok Gergely, Révész István, Kása Lehőcz István, Bazsa János, Baski Gyuri, Zöldág Gyurka, Pásztor János, Virág Miska, Birgés Sándor, Bogár Imre, Kiskosár Vörös Pista, Lépő Pali stb. nevei. A betyárok nem csupán területet osztottak fel egymás között, mint a mai bűnözők, hanem specializálódtak is. Voltak lovas-, kocsis-, gyalog-, lókötő-, futó- és házásó betyárok is. Ez utóbbiak dolgoztak meg talán, legjobban a lopott holmiért.

2.jpg


A krónikánkból nem maradhat ki Rózsa Sándor, akit 1836-ban, a halasi határban, egy Balotán elkövetett lopás miatt fogtak el. Halász Darabos István két meddő tehenét hajtotta el, aminek eredményeként elítélték, és Szegeden másfél évre tömlöcbe került. Ez lett az első bizonyítható bűncselekménye a neves betyárnak.

48919.jpg

A bűnözés elburjánzása nemzetközi hírű lett, főként mikor már vonatokat is fosztogatni kezdtek. A gazdasági fejlődés és fejlesztések kerültek veszélybe az ország közepén virágzó rablások miatt. 1868-tól az ország vezetése döntő lépésre szánta el magát, és gróf Ráday Gedeon (1829-1901) kormánybiztos kérlelhetetlen szigorúságú tevékenysége végül lezárta a betyárkodás idejét az Alföldön. A szegedi vár börtönében horrorisztikus jeleneteket is felülmúlva irtották ki a népből a betyárhajlamot. Az egyszerű emberek mellett a település vezetők is hálásak voltak a bűnözés eme ágának letöréséért, és Rádayt 1871-ben Halas első díszpolgárának választották. A pusztai zsiványok nevei, tetteik viszont fennmaradtak, s a mai napig táptalajt adnak az újra és újra feléledő betyárromantikának. A korszakról és a témáról való tudásunkat Nagy Czirok László és id. Nagy Szeder István gyűjtései és írásai bővíthetik tovább.

Végső István

istvan.vegso@gmail.com

vegso.halas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://feketevaros.blog.hu/api/trackback/id/tr5714366359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása